Historie

Aarhus Døveforening blev stiftet den 18. september 1903.

Georg Brandes Rasmussen var den gang en ung mand, der lige var vendt hjem til Aarhus fra Nyborgskolen for døve.

IMG_2157-150x113

 

 

 

En dag fik han besøg af sin dansklærer Hr. Holm, der foreslog at Georg skulle tage initiativ til en forening for døve i Aarhus. Den 18. september 1903 mødtes 11 døve i restaurent Enigheden og stiftede: Døvstummeforeningen HEPATA i Aarhus. Anton Valdemar Valbøge Petersen blev første formand, Georg første kasserer og Hans Christian Nielsen første sekretær. Navnet HEPATA blev senere ændret til HEPHATA, Århus Døvstummeforening, Århus Døveforening og i 2006 blev det til Århus Tegnsprogsforening.

I 2009 gik man tilbage til Århus Døveforening. I 2011  besluttede Aarhus byråd at Århus skulle staves med dobbelt a – derfor har døveforeningen også skiftet til dette.

Døvehuset på Langelandsgade

IMG_2141-150x112

 

 

 

 

I 1936 havde man samlet penge nok ind til at kunne bygge eget hus med boliger til døve.

Huset ligger på Langelandsgade lige overfor kirken. Der var både festsal, teaterscene, køkken og kontorlokaler. I 1980erne havde tiderne ændret sig. Døve ville være mere aktive og lokalerne var blevet for små og besværlige at administrere.

Engtoften

engtoften

 

 

 

 

 

I mange år, havde man så et projekt sammen med kommunen om at skabe et aktivitetscenter for døve. Men først i 1996 gik Århus Amt (nu Region Midt) ind i sagen og der blev skabt et center på Engtoften i Viby J. Døves Hus blev solgt.

Folkestedet

timthumb

 

 

 

 

Under general forsamlingen året 2012 har vi sammen med medlemmer sige ja til flytte til Folkestedet. Så opsagde vi lejekontrakten med Engtoften. I janaur 2013 flytter vi til Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

 

Om Aarhus Døveforening

logo-small-2015

 

 

 

 

 

 

Aarhus Døveforening er en interesseorganisation, som har til formål at skabe opmærksomhed omkring de døves forhold i Aarhus Kommune og udenfor Aarhus og at klargøre betydningen af, at døve har samme rettigheder som hørende. Aarhus Døveforening arbejder for at sikre døve bedre livsbetingelser. Drivkraften i foreningens arbejde er en overbevisning om, at døve har krav på dels respekt, dels mulighed for at udvikle sig og blive ligestillet med resten af befolkningen i det danske samfund.

Aarhus Døveforeningen arrangerer ofte mange forskellige ting bl.a. foredrag, whist, banko og social samvær.

 

IMG_2161

 

 

 

 

Den tidligere formand for Aarhus Døveforening, Tommy Andersen, i udklædning om en gammel visdomsmand fra en fødselsdagsfest for Aarhus Døveforening.